MIKKELILÄISEN Ari Turusen talvikalastusvieheet ovat niittäneet mainetta pilkkijäillä. Alan lehdissä on noteerattu mikkeliläisten mormyskojen laatu ja kalastavuus. Tällaista tukevakoukkuista, hienosti maalattua morria tarjotaan selkävesien ahvenille.

Ahvenkin ymmärtää laadun päälle

Pilkkien nikkarointi muuttui harrastuksesta työksi. Viehemarkkinointi vaatii näkyvyyttä alan lehdissä

Kalamies on tarkka asiakas. Mikkeliläinen viehevalmistaja Ari turunen sanoo, että sekä kalastajalle että kalalle tarjottavan vieheen pitää olla alusta loppuun laatutuötä.

-Kalamiestä ei voi huijata kuin kerran. Tuotteen pitää olla teknisesti laadukas ja sen pitää ennen muuta kalastaa.

Avovesille tarkoitetut vaaput ovat maalauksineen kuin pieniä taideteoksia ja pikkiriikkiset morrit kävisivät vaikka missin korvakoruiksi.

-Tärkeintä, että niillä saa kalaa. Eivät ne muuten mene kaupaksi.

Turusen vieheet pyytävät kalaa. Turunen on itse kehitellyt sekä kesä- että talvikalastukseen tuotteensa.
Jokainen tuotemalli testataan. Esimerkiksi tänä talvena kalastusvälinehyllyillä olevat pilkkimallit on kokeiltu jo viime kesänä. Testaukseen osallistui mös huomattava määrä Suonteen ja Saimaan vesien ahvenia.
TURUNEN ALOITTELI vieheiden valmistusta 1990-luvun alussa. Ensin syntyi vaappuja ja mormyskoja. Tänä talvena valmistuivat ensimmäiset omat pilkit. Hän perusti toiminimen vuonna 2004, ja piakkoin on edessä yrittäjäkurssille meno.
Harrastuksesta taitaa tulla työ. Kyllä tästä saattaa leipä lähteä, kapea tosin, virnistää Turunen.

"Tärkeintä, että välineillä saa kalaa". Ari Turunen

Turusen paja on Mannerheimintie 3:ssa. Paja on pakattu täyteen kalastusvälineiden valmistuksessa käytettäviä koneita ja työtasoja. Yhdessä nurkassa arvopellistä leikataan pilkkien aihioita. On valupöytää, hiontaa, hologrammien liimausta ja viimeistelyä.
Pajassa on myös jääporan huolto- ja teroitusvälineet sekä verkonpauloituskone.
-Kairanteroituksella on kysyntää, sillä yksi yrittäjä siirtyi juuri eläkkeelle. Verkkojen pauloitusta teen tilaustyönä.

KAIKKI TYÖ ON viimeisen päälle käsityötä. Eniten aikaa vie kuitenkin markkinointi. Turunen kiertää Mikkelin lisäksi Kuopion, Jyväskylän, Kouvolan sekä rannikon kalastusvälineliikkeitä.
Tärkeä markkinointikanava on media. Tuote pitää saada näkyviin esimerkiksi Erä-lehdessä. Pilkit ja morrit ovatkin saaneet mairittelevia arvioita laadustaan.

Ari Turunen

Turunen käy tietysti myös itse kalavesillä. Seuraavassa pilkintekijän vinkit pannuahventen saamiseksi:
No tietysti ensin haetaan vesialue, jossa tiedetään olevan isoja ahvenia. Sitten tulevat välineet, iso pystypilkki, tapsiin iso morri ja siihen nippu kärpäsentoukkia. Ongi syvistä vesistä. Ei se sen kummempaa ole.
-Oma ahvenennätykseni on 1,120 kiloa.

Teksti päivitetty ajankohtaiseksi 10.2.2011

  14.2.2007